София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов постави ултиматум на НИМХ и БАН

Синоптиците гневни на академиците

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов постави срок до другата сряда на НИМХ и БАН да се разберат помежду си. В противен случай – крайното решение ще дойде от министерския съвет. Това стана ясно след днешната среща между Борисов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Министър-председателят и просветният министър разговаряха с председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски и с председателя на Общото събрание проф. Евелина Славчева.

Разговорите идват след няколко протеста на синоптиците заради липса на финансиране на института. Те настояват той да се отдели от БАН и да премине под шапката на Министерството на образованието. Красимир Вълчев добави още, че Министерството не може да стои безучастно към събитията от последните дни.

Председателят на БАН проф. Юлиан Ревалски обяви по-рано днес в интервю за предаването „Тази сутрин”, че от академията са против преминаването на целия институт по метеорология – с всички хора и с цялата база, към едно министерство.

Проф. Ревалски призна, че от отпуснатите 15 млн. лв. допълнително за БАН малък процент е отишъл към НИМХ.