София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов потвърди 650 минимална и 1500 лв. средна заплата

Пенсиите след 2010 ще се преизчислят

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По волята на българския народ ГЕРБ и Обединените патриоти поемаме отговорност за управлението на България. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на новото правителство.

Той посочи, че ГЕРБ и Патриотите са направили компромиси и са постигнали съгласие в името на европейската интеграция и бъдещето на България. Борисов заяви, че правителството ще работи за реформиране на ЕС.

650 лева минимална заплата и 1500 лева обеща лидерът на ГЕРБ в рамките на мандата. Той добави, че от 1 юли ще бъде повишена минималната пенсия, а от 1 октомври всички пенсии, отпуснати след 2010 ще бъдат преизчислени.

Валутният борд е неприкосновен до момента на пълното интегриране на България в европейската финансова система, декларира Борисов.

Той посочи, че либерализацията на енергийния пазар няма алтернатива.

Приоритет на правителството ще бъде образованието и патриотичното възпитание в училище, каза още Борисов и обеща повече инвестиции в сектора, като се предвижда учителските заплати да бъдат удвоени до края на мандата.

Друг важен приоритет е по-нататъшна реформа в здравеопазването.

Борисов посочи, че няма да се откаже от инфраструктурните проекти и обеща повече пари за армията и сферата на сигурността.

Ще продължим борбата с корупцията на всички нива и ще приемем нов всеобхватен антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ обеща подкрепа за малките и средните селскостопански производители. 

Очаквайте подробности.