София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Правата на Желяз и останалите ни сънародници ще бъдат защитени

Премиерът се срещна с Желяз Андреев

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.

Премиерът Борисов ги информира, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.

По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров подчертаха, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. По думите на главния прокурор, направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той посочи, че не е изпълнено основното условие за това, а именно – наличието на двойна наказуемост.

„Полагаме усилия, каквото е необходимо от страна на държавата ще бъде направено във ваша защита", каза премиерът и благодари за работа на главния прокурор и правосъдния министър по случая.

„Искаме да благодарим за тази среща. Чувстваме се доста по-спокойни след събитията, които се случиха през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и че справедливостта ще възтържествува”, каза след срещата Желяз Андреев.