Гледай
на живо

Борисов предава европредседателството на Австрия

Австрия се фокусира върху борбата срещу незаконната миграция

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Австрия, където символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц. Преди събитието българският премиер ще проведе работна среща с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщиха от правителствената пресслужба. Част от темите, за които ще разговарят днес са Европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани, дигитализацията и сигурността и миграцията.

Австрия официално ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз със семеен пикник и концерт в Алпите. Участниците ще се изкачат с лифт до върха с 30 специални кабинки - 28 от тях ще представят страните членки, една кабинка ще бъде в цветовете на българското и австрийското знамена като символ на предаването на европредседателството и една кабинка ще бъде изрисувана с европейския флаг.

“Servus Europа” или “Здравей, Европа” е мотото на днешното събитие.

Фокусът на австрийското европредседателство ще е върху сигурността и борбата срещу незаконната миграция, просперитетът и конкурентоспособността чрез дигитализация и стабилността на съседите на Съюза и европейска перспектива за Западните Балкани и Югоизточна Европа.