София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов приема кметовете

Премиерът покани управниците на малките населени места на среща

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства.

В края на миналата седмица кметовете заплашваха да излязат на протест срещу начина, по който се разпределят парите за малките населени места. Но Борисов успя да предотврати проявата, като предложи среща на недоволните.

Кметовете настояват за законодателни промени, които да дават повече финансова независимост на малките населени места от общините, както и за връщане на прага за избор на кметове да става със 100 души по постоянен адрес.

Управниците на по-малките населени места посочват, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. Те настояват всяко кметство да има собствен и гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да спазват решенията на общинските съвети да го привеждат в пълен размер.