Гледай
на живо

Борисов провери изграждането на АМ Хемус

Според него построяването ще вдигне БВП с поне 10-20%

Премиерът Бойко Борисов проверка на напредъка при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на магистрала „Хемус“, която е близо 10 км.

"До края на 2022 г. ще минем и Плевен. След това изпълняваме и другите проекти, за да вържем и Търговище, там където Плевен ще излезе. Финансовият министър е обезпечил плащанията. Чували сме всякакви глупости за АМ "Хемус" - въобще няма проекти, никой никога не е мислил да прави "Хемус". Всички умират да говорят за Северозапада, за Северна България и за всичко останало. Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" БВП на страната ще се вдигне с поне 10- 20%", това каза Борисов.

"Проверих напредъка при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството ѝ започна в края на март м. г. и се финансира със средства от националния бюджет. Работата по нея напредва и е напълно реалистично да е готова през есента, около половин година по-рано от предвиденото", написа Борисов в личния си профил във Facebook.

Над 1 млрд.лв. са заделени, за да стигне магистралата до Велико Търново. От Министерството на регионалното развитие обясниха, че вече има идеен проект за трасето между Велико Търново и Търговище. Срокът, който си поставиха София да бъде свързана с Варна чрез „Хемус”е 2024 година.