София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов с отчет в Страсбург: Справихме се отлично

Премиерът коментира и критичните думи на президента

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

“България се справи прекрасно. Нейните момчета и момичета, мъже и жени се справиха прекрасно. Показаха, че имаха, че имат и административен, и организационен, и политически, в перспектива капацитет. Това прави България горда. Показа, че сме една държава, която другите дори трудно биха достигнали в много сфери.“
 
С тези думи българският премиер Бойко Борисов оцени пред журналисти, свършеното от страната ни по време на Българското европредседателство. Малко преди това, той беше посрещнат тържествено от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни за отчета на дейността ни. Таяни, както и останалите европейски лидери, поздравиха от своя страна Борисов и поставиха оценка отличен за дейността на ръководеното от него правителство. 
 
Докато Борисов обаче събираше похвали отвън, вътрешната оценка, дадена от президента Румен Радев звучеше доста по-критично, като държавният глава определи определи, получените комплименти като стандартни, на което премиерът побърза да отговори.
 
Премиерът коментира пред журналисти и начина, по който изглеждат австрийските курорти, правейки сравнение с нашите.
 
Акцент на днешното посещение на премиера е и темата за мобилността и превозвачите. От дискусията в Страсбург ще стане ясно какви са позициите на всяка от партиите в парламента, а също така и дали шофьорите ще имат чести почивки по време на курсовете си и ще се прибират в страната, в която е регистрирано превозното им средство.
 
Припомняме, че темата предизвика силното недоволство на шофьорите у нас, които няколко пъти излизаха на протести и по време на Европредседателството, за да изразят недоволството си срещу приемането на т.нар. „Закон Макрон“. 
 
В крайна сметка, след срещи между протестиращите и премиерът, Борисов обеща на недоволните да защити интересите им, като тежки преговори по тази тема той води и с европейските лидери по време на срещата на върха в София.