Гледай
на живо

Борисов: САЩ поздрави България за постигнатото на всички нива

Борисов се среща със световни лидери на Мюнхенската конференция

Борисов: САЩ поздрави България за постигнатото на всички нива „Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните сист... thumbnail text

„Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен. Българският премиер участва в Мюнхенската конференция по сигурността с близо 600 политици, представители на бизнеса и академичната общност.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол в Мюнхен.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между европейската служба за борба с престъпността и българските служби за сигурност. Във фокуса на разговора бяха борбата с тероризма, разкриването на организирани престъпни групи, както и киберпрестъпността, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът се срещна и с колегата си от Бавария Маркус Зьоде, както и с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

По искане на Вашингтон американският вицепрезидент Майк Пенс се срещна с Бойко Борисов.

Борисов коментира евентуално вето, което президентът Румен Радев може да наложи върху гласуваните в четвъртък промени в Изборния кодекс.

По отношение на ситуацията в Черноморския регион премиерът Борисов заяви, че трябва да се консолидираме, да сме единни в отбранителните си способности, да увеличаваме парите за отбрана и сигурност, но и да водим максимално добър диалог с Русия и Китай. Борисов добави, че предстои посещение у нас и на руския му колега.