София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов се срещна с лидера на гръцката „Нова демокрация“

Обсъдени са мерките засигурност в региона

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов се срещна с председателя на гръцката партия „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис, който е на посещение в България, съобщават от правителствената информационна служба.

„България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие”, посочи премиерът Борисов.

С госта си той обсъди мерките за овладяване на миграционния натиск, на който е подложена Европа и в частност – България и Гърция като външни граници на ЕС. „Страната ни полага огромни усилия Балканите да останат място на сигурност и сътрудничество. Пазим добре границите си, независимо каква цена плащаме за това, защото спокойствието на хората, запазването на нормалния им ритъм на живот, е най-важно за нас”, каза министър-председателят.

Борисов и Мицотакис изразиха общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни, България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.