София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов ще се извини на Македония за евреите

Премиерът ще посети Скопие

6 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

В понеделник - 12 март, премиерът Бойко Борисов ще посети македонската столица Скопие и се очаква да направи историческо изявление от името на България. Поводът за визитата е 75- годишнината от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на жертвите на Холокостта, сред които и 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

"Очаква се в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от присъединените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия", съобщи Клуб Z.

Заедно с колегата си Зоран Заев Борисов ще участва във възпоменателна церемония за отбелязване на 75-годишнина от депортирането на евреите от Македония. Двамата ще открият мемориал за почитане на паметта на жертвите на Холокоста, както и на онези 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.
България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успява да спре депортирането на македонските и северногръцките.
Над 11 хиляди евреи от териториите с българско управление по време на Втората световна война в днешна Гърция и Македония имат трагична съдба. Те не получават българско поданство за разлика от другите народности в тези територии, след като попадат под българско управление през 1941 г. Македонските евреи са транспортирани в Аушвиц на 22 и 25 март и Треблинка на 29 март. Общо 11 343 души, от тях оцеляват само 12.