Гледай
на живо

Борисов спря Стратегията за детето

Документът предизвика предизвика редица родителски протести

Премиерът Бойко Борисов спря със свое разпореждане работата по  Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) Причината за това е редицата негативни родителски реакции спрямо документа, който трябваше да бъде внесен съвсем скоро за разглеждане в Народното събрание.
 
Припомняме, че според част от текстовете на документа се предвиждаше забрана на физическо наказание спрямо малолетни и непълнолетни и по-сериозен контрол върху начина, по който те се отглеждат. 
 
Всичко това доведе до редица протести на притеснени майки и бащи, които заподозряха прокарване на норвежкия модел, при който социалните извеждат, при най-малки съмнения, децата от биологичните им семейства.
 
За да се разсеят съмненията в тази посока днес Борисов  замрази стратегия, като заяви, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на им и на тези на техните родители.
 
Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчело реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените мерки в документа и засега той остава на изчакване, докато не се постигне консенсус между всички заинтересовани страни.