Гледай
на живо

Борисов свика извънредна среща за цените на тока

Предвиждат се мерки срещу увеличението

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща със синдикати и работодатели в Министерски съвет, за да обсъдят новото повишаванее на цените на тока за бизнеса от началото на април. 

На срещата присъства и енергийният министър Теменужка Петкова. От бизнеса са сигнализирали, че след като от 1 юни отпадна таксата за износ на електроенергия, цената на тока може да се повиши с 10 лв. за бизнеса. Това означава, че ще скочат цените и на на стоките, и услугите. 

Шеф т на енергийната комисия в НС Валентин Николов поясни, че проблемът наистина съществува, но ще бъдат направени всички възможни мерки, за да не се стигне дотам.

От парламента разглеждат за второ четене и Законопроект за промяна на Закона за енергетиката, като ще извадят на свободния пазар и малките възобновяеми енергийни източници, за да се осигури по-голямо количество ток и за да не се стигне до увеличение на цените. 

От синдикатите уведомиха, че основният проблем, заради който са присъствали на срещата, е тежкото състояние на ТЕЦ "Марица 2".

Дружеството е заплашено от фалит, но са получили уверение, че до Великден ЕК ще вземе решение и по този казус. о България се надява Брюксел да  даде съгласие за подпомагането на централата чрез увеличение на нейния капитал.