София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов свика извънредно заседание за независим прокурор

Законодателната промяна се обсъжда заради Венецианската комисия

4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Тече извънредно заседание на депутатите в парламента. Те обсъждат въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. 
 
Премиерът Бойко Борисов обясни, че ще бъде предложен независим прокурор, който не е подчинен на главния и да може да го разследва. Той ще се избира с мнозинство от две трети от прокурорската колегия на ВСС. Законодателната промяна ще отговори на препоръките на Венецианската комисия, от която правосъдният министър поиска становище по темата.
 
„Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия“, обясни премиерът.

„Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес - проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва“, каза още Борисов.