София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: В България има пълна медийна свобода

Ще има коледни добавки за пенсионерите

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Ще има коледни добавки за пенсионерите, реши правителството. За 1 260 хиляди пенсионери ще бъдат отделени близо 52 милиона лева за коледни бонуси. Премиерът Бойко Борисов уточни пред министрите си, че тези пари сасъбрани от приходните агенции от контрабанда. Борисов коментира и доклада на ЕК, който излезе вчера като подчерта, че за първи път по 3 от шестте точки, по които страната ни е била наблюдаване, този мониторинг се преустановява заради доказан напредък. Специален акцент премиерът постави върху темата за свободата на медиите, тема по която Еврокомисията все още има сериозни препоръки. Борисов беше изключително критичен към мненията, че в България няма свобода на словото и, че върху медиите се упражнява натиск от политици. Ето дословно какво каза по този повод: „В Министерски съвет сме под обсада от няколко седмици, хората протестират, показват средни пръсти, наричат ни мърши. И някой да говори за цензуриране на медиите. Никой не цензурира медиите. В България всеки ден години наред се правят карикатури и този дебат трябва незабавно да го проведем. На кого какво е забранено? Олигарх си създал медия, за да защитава това, което е откраднал, после ние не можем да го пипнем ли? Аз съм участвал в публични срещи на най-опозиционните медии всяка година и нито веднъж не съм отишъл в медия, която се предполага, че ни подкрепя. В България има тотална свобода на медиите. Всеки подсъдим олигарх може да си направи сайт и да пише гадости за мен и министрите. Няма едно нещо, което да е скрито и покрито в България“ и се обърна с призив към присъстващите в залата на министерските заседания журналисти: „Искам и вие да кажете дали някой ви цензурира".

Борисов коментира и още един казус – изявлението на президента Радев, че  има политическо вмешателство при един от конституционните съдии. По този повод премиерът заяви, индиректно обръщайки се към премиера: „Искам да му припомня, че с решение на кабинета Атанас Семов беше определен за генерален адвокат в Европейския съюз, който да представлява България, но не го одобриха. Това ли е политическо вмешателство?.

Бойко Борисов потвърди, че вече е коментирал с ПГ на ГЕРБ последните теми от седмицата. И уточни: „Казах им да върнат данъка за старите коли, но скочиха кметовете. Ние трябва да започнем стъпките за промяна, защото можем да станем гробище за дизелови автомобили. Това беше идеята Менда Стоянова да се срещне с президента, който ни критикува, за да му се обясни какво точно предлагаме.“ Премиерът е недоволен, че президентът е направил среща с лидера на БСП Корнелия Нинова за да обсъдят програмата на социалистите Визия за България, но е отказал среща на Менда Стоянова.