София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов в Солун: Направихме Балканско председателство

Награждават премиера с приза „Европейска личност на годината“

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Солун се проведе четвъртата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между премиерите на България, Гърция и Румъния - Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президента на Сърбия Александър Вучич.

Във фокуса на разговорите между четиримата бе ускоряването на реализацията на съвместните транспортни и инфраструктурни проекти, както и задълбочаването на регионалната стабилност.

"Направихме едно наистина Балканско председателство, не проявихме егоизъм и дадохме възможност всяка държава на Балканите да се представи достойно пред 28-те", заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след четиристранната среща.

„Всичко, което правим днес на Балканите, има значение за бъдещето. Всички ние в региона трябва да се стремим да вдигаме доходите и да увеличаваме БВП – това е истинското Балканско съревнование. Можем да го постигнем чрез общите си цели – развитие на транспортните коридори и инфраструктурата, като паралелно разширяваме търговията по жп системите, морския и речен транспорт. За да има пазар, за да има здравословна конкуренция, трябва да имаме изградени и действащи системи“, заяви българският премиер.

Той обърна специално внимание на интерконекторите, на европейския газов хъб “Балкан” и на ползите от изграждането на втори мост над Дунав при Русе. “Трябва ни приятелство, компромис и разбиране, за да са доволни всички в региона”, посочи още премиерът Борисов.

Сръбският президент Александър Вучич също акцентира върху важността на свързаността в региона. Той подчерта, че Сърбия е на финален етап с изграждането на магистрала до границата с България и приветства идеята за обща електронна система за таксуване на превозните средства, които използват националните пътни мрежи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас посочи, че за една година форматът България, Гърция, Румъния и Сърбия постигна много на Балканите. Ципрас даде пример с резултатите на приоритета за европейската перспектива на Западните Балкани и даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителните преговори с Албания и Република Македония.

“Този четиристранен формат доказа, че може да се справи с предизвикателствата в нашия регион”, каза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. Тя приветства резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС и го определи като изключително успешно.  

Лидерите на България, Гърция и Румъния отново потвърдиха пълната си подкрепа за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз след изпълняване на изискваните критерии за членство.

В същото време  четиристранна среща проведоха и министрите на транспорта на България, Гърция, Сърбия и Румъния, които обсъдиха засилване на сътрудничеството между страните за подобряване на транспортната свързаност в региона.

Министър Ивайло Московски представи пред своите колеги напредъка по основните пътни и железопътни проекти, както и внедряването на система за електронно таксуване по българските магистрали. Той посочи, че се очаква системата да влезе в експлоатация за автомобили до 3,5 тона през януари 2019 г., а за автомобили над 3,5 тона – до август 2019 г.

Днес премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Босна и Херцеговина. В Сараево той ще разговаря с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. В рамките на посещението му, Борисов ще бъде награден с „Златен плакет – Европейска личност на годината“, давана от Агенцията за избор и представяне на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа. Призът се дава на премиера Борисов за личното му ангажиране за икономическото сътрудничество в региона.