София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Вече ще получаваме газ от Азербайджан, Русия и Турция

Разширението на газопровода за Турция е с дължина 20 км

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В ямболското село Лозенец откриха разширение на транзитния газопровод за Турция. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, енергийните министри на България и Турция Теменужка Петкова и Фатих Дьонмез, както и представители на „Булгартрансгаз“ и „Главболгарстрой“.

"Преди няколко години, ако помните, президентът Владимир Путин посети Турция и тогава казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме много добри приятели с Турция. С тиха, добросъседска и правилна дипломация. Не случайно президентът Реджеп Ердоган ми каза, че през България ще минава всичко. Замисли се и добави - без мигрантите. После седнах с президента Путин и чертахме. През цялото време не спряхме и да строим. Вече можем да получаваме газ от Азербайджан, Русия, Турция", обяви Борисов.

С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1.7 милиарда кубически метра на година.

"Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 куб. метра природен газ в двете посоки", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов коментира и актуалната тема за спецоперацията в Бургас, като изрази увереност, че Митьо очите ще бъде заловен.