София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Всички граници трябва да се затворят!

Ние сме длъжни да опазим нашия общ дом, заяви Румяна Бъчварова

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Преди година и половина – две, ако някой беше казал, че ще го има днешното събитие, в Европа щеше да се приеме като „ерес“. Всички граници трябва да се затворят, защото ако си създаваме илюзия, че ще затворим границата тук, мигрантите веднага ще отидат към Финландия, коментира премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция, свързана със старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” на ГКПП „Капитан Андреево“. Европейската агенция за гранична и брегова охрана е изградена на основата на „ФРОНТЕКС“, а идеята е тя да подкрепи управлението на сухоземните, въздушните и морските граници чрез предоставяне на допълнителен персонал, оценка и координация на действията на държавите членки по външните граници на Европейския съюз.
Няколко години България се бореше сама, изпълнявайки стриктно регламентите на ЕС. Не бива да се приема, че стартирането на Агенцията, е насочено срещу Турция. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа. Стотици милиони похарчихме за заграждения, но ги направихме с ръководството на Турция за помощ и на двете страни. Потрошихме милиони за техника – военна, гранична. След Братислава вече не е същото. Не можем да имаме контингенти в Афганистан, а афганистанците да са тук, заяви Борисов.
Днес полагаме началото на още по-ефективно, солидарно и партньорско сътрудничество на охрана на външните граници на ЕС. Правим го за спокойствието на всички граждани. Като страна на първа линия България полага всекидневни усилия, ще продължим да го правим и занапред. Надеждните граници са първостепенна отговорност при бежанската криза, обяви от министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Ние сме длъжни да опазим нашия общ дом, допълни тя.
От своя страна Дмитрис Аврамополус, еврокомисар по въпросите на миграцията, коментира, че Агенцията е символ на ЕС и символ на Европа. Според него мигрантската вълна изисква сериозно партньорството на съседните държави, а в държави като България, Италия и Гърция, които са притиснати от бежанската криза, е важна сигурността.
Външната граница на една държава от ЕС е външна граница на всички страни – членки, заяви еврокомисарят.