София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов запозна Туск с разговорите си в Турция и Германия

Премиерът проведе телефонен разговор с председателя на Европейския съвет

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск проведоха телефонен разговор. Причината е подготовката за Срещата на върха в Братислава, която ще се проведе на 16 септември.
Основна тема на разговори между представителите на страни-членки от ЕС в Словакия ще бъде мигрантската криза и търсенето на общо решение за справяне с проблема.
По време на разговора с Туск, българският премиер го запозна с проведените срещи в Турция и Германия с лидерите на страните. Борисов уведоми шефа на Европейския съвет и за предприетите мерки за опазване на родните граници. Министър-председателят затвърди позицията си пред Европа, че държавите от съюза и Турция трябва да разрешат проблемите си солидарно и да изпълняват поетите ангажименти едни към други.
От своя страна Туск заяви намерение да настоява пред останалите страни на срещата в Братислава, България да бъде подкрепена като външна граница на ЕС с допълнително финансов, човешки и технически ресурс.