София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Босия пред Бареков и Байрактаров

Ексклузивно интервю за телевизия Евроком

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Николай Колев-Босия разказа за сериозни корупционни практики в българската транспортна система в предаването „Бареков и Байрактаров без цензура“. Той се съгласи да изложи вижданията си единствено пред телевизия Евроком, посочвайки, че „медиите са отнети от българина и са превърнати в едно удобно средство за лъскане на обувките на управляващите“.

Запитан дали смяната на министър Ивайло Московски ще доведе до промяна в системата, Босия подчерта, че когато има престъпление, трябва да има и наказание. „Московски отдавна е за прокуратурата, за следствието и затвора“, заяви той.

По думите му далаверите с шофьорски книжки са основна причина за трагедиите по пътищата, тъй като напълно неграмотни хора, които дори не знаят български, срещу пари получават свидетелство за управление на МПС.

Колев разказа, че първоначално са арестувани 12 души от автомобилна администрация, като част от организирана престъпна група за далавери с шофьорските книжки. На 6 от тези 12 души са повдигнати обвинения, като един от тях е лежал 5 месеца в затвора. „В момента тези хора са възстановени на работа и то на ръководни позиции“, подчерта Босия.

На въпрос, дали бившият транспортен министър Ивайло Московски има отношение към тази дейност, Босия отбеляза, че прокуратурата признава, че има престъпление, че има обособена организирана престъпна група, „но дотам“. „Московски, в неговото ведомство, има няколко организирани престъпни групи, има хора, които са свалени от власт, той обаче не е пипнат. Той е първото лице, което трябва да понесе политическа отговорност“, коментира Николай Колев.

По думите му ние живеем в държава, в която, кой знае защо, прокуратурата се намира в съдебната власт. „Некомпетентността, заедно с неморалността, управляват тази държава“, заключи Босия.