София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Босоногият ангел на цигулката идва в България

Патриция Копачинская ще изпълни „Концерт за цигулка“ на Шонберг в зала България

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Една от най-добрите световни цигуларки Патриция Копачинская ще изпълни пред българската публика „Концерт за цигулка“ на Шонберг на 21 декември в 19:00 часа в зала „България“, под диригентството на  Найден Тодоров.
Наричат Патриция Копачинская  най-вълнуващият цигулар на нашето време, босоногият ангел на световните сцени и музикален екстремист, като това са само малка част от суперлативите на публиката за нея, ехото, от които остава да звучи часове и дори дни, след като тя напусне сцените, от които е омагьосала прекрачилите на прага на залите.
Патриция няма проблем  също да загърби съвременните идеали за музикално изпълнение и да покаже, че геният не се нуждае от модел, който да следва.
 „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ - казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията. 
Доказателство за необикновената й дарба са и множеството конкурси, на които звездата не спира да жъне успехи.  Репертоарът ѝ е изключително обширен: от барок и класика до съвременни творби. 
Колегите й я определят като красавица и  виртуоз, който свири съвременната музика толкова органично, че тя  звучи като класика, а класическите произведения  пък  са толкова свежи, сякаш са написани току-що.