София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Босът на „Килърите“ поръчал Петър Христов?

Георги Вълев отмъщава на тези, които го пратиха зад решетките

6 годиниКрими 18 Боряна Райчева

Считаният за мозък на бандата на "Килърите" Георги Вълев е поръчал убийството на бизнесмена Петър Христов от килията. Това е една от версиите за показния разстрел на великотърновския бизнесмен на 8 януари, пише търновския вестник "Борба".
Вълев, който бе осъден заедно с Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца на доживотен затвор за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов през 2009 година, си направил подарък на рождения ден - 8 януари, поръчвайки екзекуцията на Петър Христов.
Версията звучи абсурдно, но не е невъзможна. Още в началото на мегаделото срещу "Килърите" Георги Вълев е заявявал, че именно Петър Христов е виновен за неговия арест, за да съсипе бизнеса му и да го замести. За никого във Велико Търново не е тайна, че Вълев бе най-мощният хотелиер и ресторантьор в областния център и Арбанаси до ареста му през 2010 г. След като освободи нишата в бранша, негови обекти бяха поети от фирмите на Петър Христов, припомня "Борба".
Когато пък чу присъдата си Вълев крещеше: „Спонсорите на ГЕРБ са виновни!“.
Не на последно място, убийството на Петър Христов прилича много на това на адвокат Лупов, поръчано от Вълев.
Снощи разследващият журналист Катя Илиева заяви, че полицията разполага с много сериозни данни за това, че „Килърите” готвят няколко покушения в момента. По думите й хората, които са в опасност, са тогавашният шеф на Контратерор на ГДБОП Валентин Цоновски, заместник-главният прокурор Ася Петрова, която беше наблюдаващ по делото „Килърите”, и свидетелите, като един от тях е Боян Джамалов.
49-годишният Петър Христов бе прострелян в понеделник сутринта пред офиса си на ул. "Ралевица" в София. Бизнесменът бе откаран във ВМА, но въпреки 30-минутните реанимационни действия - почина.
По непотвърдени данни, Христов е пронизан от пет куршума - три в гърдите, един в главата и един в шията. По него е стреляно с чешки картечен пистолет "Скорпион", който се използва често от наемните убийци при мокри поръчки.
Разследващите обявиха, че проучват всички възможни версии за убийството на Петър Христов - от лични мотиви до нарушени бизнес интереси. Няма информация той да е получавал заплахи за живота си и се е движел без охрана.