София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БПЦ и Охридската архиепископия имат консенсус по бъдещото единство

Патриарх Неофит посочи, че предстоят усилени срещи

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

"Предстоят усилени срещи и разговори. Стараем се да се изслушваме с внимание, да поддържаме добрия тон, да се срещаме с архиереите и с хората, от които зависи предвижването на този въпрос. Слава Богу, че имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото единство“, това каза пред БГНЕС българският патриарх Неофит по отношение на сближаването между Българската православна църква и Македонската православна църква-Охридска архиепископия.

Припомняме, че македонската църква поиска БПЦ да бъде нейна Църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. По този повод Светият синод на БПЦ създаде специална комисия, а Патриарх Неофит се срещна на 7 януари с вселенския патриарх Вартоломей, с който обсъдиха темата за автокефалността на МПЦ-ОА.

На въпрос дали ще вземе участие в предстоящите чествания на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, патриарх Неофит отговори: „Ще обмислим как да се отбележи тази дата. С Бога напред! Ще се стараем да служим на любовта и мира Христови“.