София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бракониери са убили благороден елен край Свиленград

Кошутата Кибела е била пусната на свобода с още шест елена

5 годиниАгро 12 Боряна Райчева

Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград, съобщиха от Фондация "По-диви Родопи". Останките му са открити след сигнал на експерти от фондацията и проверка на място с представители на РУ Свиленград и РДГ Кърджали.

Кошутата Кибела е била една от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Тя е била пусната на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец", Източните Родопи през февруари тази година. На пет от животните експертите са поставили GPS GSM предаватели, което позволява на екипа да следи всяко тяхно движение в реално време. С помощта на новите технологии половин година по късно със съжаление научихме, че един от тях е станал жертва на бракониери, посочват от фондацията.

По случая е образувано е досъдебно производство по Наказателния кодекс. В случай, че бъдат заловени, освен предвиденото в кодекса наказание, бракониерите ще трябва да се разделят с правото си на лов и да заплатят обезщетение за убитото животно.