София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бразилският парламент ще гласува обвинението срещу президента Темер

Той е обвинен в корупция

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бразилският парламент ще гласува предявените обвинения на президента Мишел Темер. Това ще стане на 2-и август, съобщи председателят на долната камара Родриго Мая.

Обвиненията в корупция срещу президента бяха отправени в края на юни, в долната камара на конгреса.

По-рано главният прокурор на Бразилия Родриго Жанот официално повдигна обвинение за „пасивна корупция“ срещу Темер.

За да започне съдебният процес са необходими гласовете на две трети от членовете на камарата или 342 гласа.

Разследването срещу Темер се води по искане на един от депутатите, след публикувани аудиозаписи в портала „Globo“, на които бразилският лидер разговаря със собствени на компания за производсто на месо Жоазе Батиста.

Срещата между двамата се състояла на 7-и март. По време на разговора Темер дава нареждане да бъдат изплатени над 630 хиляди долара като подкуп на депутатът Едуардо Куня „за да запази мълчание“ по делото за корупция около нефтената компания „Петробрас“.

Батиста заяви, че Темер е участвал в корупционната схема на правителството от 2010 година, в интервю за бразилския портал „Epoca Globo“. Той отбеляза, че в рамките на тази схема е помагал на политици да заемат високопоставена длъжност в замяна на политическа подкрепа.