София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Брекзит през ноември?

ЕС и Лондон готвят среща за напускането на Великобритания

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Обединеното кралство и Европейският съюз се готвят за специална среща на високо равнище за подписване на споразумението "Брексит" през ноември и заседанието може да бъде обявено в рамките на няколко дни, сочат запознати с въпроса пред „Блумбърг“.

Докато преговарящите все още трябва да разрешат ключови разногласия, ЕС се готви да насрочи еднократна среща в средата на ноември, така че лидерите да могат официално да се съгласят с условията на развода, казват източниците.

Въпреки по-положителната атмосфера около преговорите, британският премиер Тереза ​​Май се изправя пред възобновена заплаха от собствената си партия.

Про-Брекситори са прекарали няколко часа заговор, за да я изгонят във вторник вечер, защото смятат, че тя е предала плановете си за почивка от ЕС. Хората, които са запознати с въпроса, заявиха, че срещата - на която са присъствали около 50 души против Брекзит, които са обсъдили открито как може да бъде отстранена от мандата си Мей.

Британският премиер ще представи плановете си на своите колеги от ЕС на неформална среща в Залцбург следващата сряда , преди другите 27 лидери да обсъдят как да реагират помежду си. Планът за специална среща за срещата на "Брексит" вероятно ще бъде представен по време на срещата в Залцбург.

"Работим по сделка, която ще бъде добра за британската индустрия и сме уверени, че ще постигнем това", заяви във вторник говорител на правителството на Мей.

Планирането на срещата на високо равнище за приключване на преговорите за оттегляне би било знак за нарастващо доверие между правителствата на Европа, че споразумението за излизането на Обединеното кралство е близо. Великобритания обаче ще напусне ЕС, със или без сделка, на 29 март следващата година.

Най-голямата пречка, която трябва да бъде решена в разговорите, е въпросът как да се избегнат митническите проверки и контрол на границата между Северна Ирландия и Ирландия, след като Обединеното кралство напусне блока. Това се счита за критично и от двете страни, но преговорите са блокирани от месеци.

В понеделник Барние каза, че смята, че е постигнато споразумение за условията на излизането  на Обединеното кралство и е "реалистично" това да стане през следващите шест до осем седмици .