София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елизабет II прие Брекзита на Борис Джонсън

Джереми Корбин искаше среща с кралицата, за да спре Борис Джонсън

пропускане
5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Британската кралица Елизабет II е приела предложението на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента от 14 октомври до 31 октовмри 2019 г.

Кралицата е взела решениетолед консултация с членовете на тайния съвет – неговия председател Джейкъб Рийс-Мог и членовете баронеса Еванс и Марк Спенсър. Това означава, че макар според източниците в Бъкингамския дворец, монархът в против Брекзит, е била принудена да го одобри.

Новината идва, след като Борис Джонсън в сряда е предложил спирането на работа на британския парламент до 14 октомври 2019 г. Идеята му бе кралицата при откриване на нова сесия на парламента да преустанови работата на Камарата до 31 октомври.

По-рано днес лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се обърна към двореца по спорния въпрос с Брекзита.

Джереми Корбин изпрати писмо до Елизабет II, в което изрази „несъгласие с решението на премиера да спре работата на Камарата на общините“.

Опозиционният лидер също е поискал среща с кралицата. Той нарече стъпката на Борис Джонсън „разгром и узурпиране на демокрацията, за да се наложи излизането от ЕС“.

Джереми Корбин се закани лейбъристите да внесат законодателна инициатива в парламента, за да осуетят плановете на премиера.

Според него „в определен момент“ опозицията ще постави въпроса за недоверие към правителството на Борис Джонсън.

Премиерът отхвърли твърдението, че има за цел да попречи на депутатите да блокират насрочения за 31 октомври Брекзит без сделка.