София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Brexit най-рано след 2 години

Действията ще започнат след края на изборите във Франция и Германия

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

В сряда Великобритания задейства член 50-ти от Лисабонския договор, с който ще се стартира механизма за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Най-рано след 2 години обаче може да има реално прекратяване на членството. Това заяви в предаването „С други думи“ по телевизия Евроком проф. Димитър Хаджиниколов, председател на Българска асоциация за европейски изследвания.

Според него, реалните дейсвия по процедурата ще започнат през есента, след приключвантето на парламентарните избори във Франция и Германия.

„В най-добрия случай, през пролетта на 2019-та година може да се очаква подписване на някакво споразумение, след което то трябва да се ратифицира в Европейския парламент, след това в Британския парламент и едва тогава може да говорим за окончателно прекратяване на членството“, заяви Хаджиниколов.

Хаджиниколов успокои, че Брекзит няма да има негативни последици за българските емигранти в Обединеното кралство. Масово преместване на фирми и предприятия също не се очаква.

„След това дали ще се случи нещо или не, зависи от споразумението между Великобритания и ЕС. Ако то е каквото има в момента с Швейцария, е възможно нищо да не се промени. Ако не се разберат, ще зависи от българското правителство какви условия ще договори с Великобритания. “

Шотландското правителство не подкрепя прекратяването на членството с ЕС, за това започват подготовка за референдум, на който ще се допитат до народа дали искат да останат част от Обединеното кралство.