София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

BREXIT: Великобритания отново на кръстопът

Има седем основни възможности за действие

пропускане
5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Британските парламентаристи започват следващия Brexit "маратон": през следващите дни те ще гласуват по няколко варианта за по-нататъшни действия за отлагане на оттеглянето на страната от ЕС и преоценка на опциите, които са спечелили най-много гласове, а също и гласуване по споразумение с ЕС.
Миналия понеделник парламентът осъществи още един удар срещу премиера Тереза Мей, лишавайки правителството от правото да определя дневния ред на Камарата на общините и назначавайки гласуване за варианти за по-нататъшни действия, свързани с Brexit.
Гласуването ще бъде предшествано от няколко часа дебат. В бюлетина депутатите ще бъдат помолени да отговорят на всеки от избраните варианти с отговор „да” или „не”.
Има седем основни възможности за действие.
Най-радикално е отхвърлянето на Brexit, оттеглянето на искането за напускане на ЕС и запазването на членството в Европейския съюз на същите основания. Тази опция се подкрепя от повече от пет милиона души, подписали петиция.
Вторият вариант е нов референдум, в който на гражданите може да бъде предложено да избират между отказ от Brexit, напускане на ЕС без споразумение и излизане с предложеното споразумение от Мей. Подготовката на референдума ще отнеме поне шест месеца, т.е. този вариант изисква отлагането на Brexit на много по-късна дата и участието на Великобритания в европейските избори.
Третият вариант е споразумение с ЕС, което вече е два пъти отхвърлено. В понеделник Тереза Мей призна, че документът все още не се ползва с достатъчна подкрепа от депутатите.
Четвъртият вариант - споразумение с ЕС, както и запазването на британското членство в митническия съюз. За Великобритания ще бъде по-трудно да сключва търговски споразумения с трети страни.
Петият вариант не оставя много на Brexit: той предвижда споразумението на Мей, съчетано със запазването на членството не само в митническия съюз, но и на единния пазар.
Шестият вариант включва сключването на стандартно търговско споразумение с ЕС.
И накрая, седмия вариант - излизане от ЕС без споразумение. Парламентът обаче категорично отхвърли идеята за Brexit без споразумение.
Резултатите от гласуването вероятно ще бъдат обявени днес вечерта. В понеделник вечерта е вероятно парламентът отново да се възползва от правото на правителството да определи дневния ред и ще гласува за най-популярните варианти.