София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БРИКС потвърдиха ролята на ООН в разрешаването на световни проблеми

Това се посочва в декларацията, приета в края на срещата на групата

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) потвърдиха общия си възглед за текущите международни проблеми и централната роля на ООН в света. Това се посочва в декларацията, приета в края на срещата на групата в индийския щат Гоа, предаде ТАСС.

Отново потвърждаваме необходимостта от координиране на усилията за решаване на глобалните проблеми и практическо сътрудничество в дух на солидарност, взаимно разбирателство и доверие. Подчертаваме важността на колективните усилия в решаването на международни проблеми, мирното уреждане на спорове с политически и дипломатически средства, се отбелязва в документа.

В декларацията членките на БРИКС потвърждават и неприемането на намеса на едни държави във вътрешните работи на други и въвеждането на едностранни санкции.

Петте изразяват убеденост, че враждуващите страни в Сирия трябва да решат конфликта с мирни средства в интерес на сирийския народ.
БРИКС призова също така към борба с групировките, признати от ООН като терористични - такива като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Освен декларацията лидерите приеха и съвместен план за действия по нейното изпълнение, конкретизиращ работата на организацията за предстоящата година.
Одобрен е и меморандум за разбирателство за създаване на платформа за изследвания в селското стопанство, позиция на Комитета по митническо сътрудничество в БРИКС, както и меморандум за разбирателство между дипломатическите академии на петте страни членки.