София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Британци печелят милиони в риалити

Двоумят се да учат или да играят

6 годиниЛюбопитно 11 Боряна Райчева

Британци участващи в телевизионно риалити печелят милиони. Проучване на консултантската компания Frontier показва, че желаещите да се снимат във формата заработват 1,1 милиона паунда, което надхвърля в пъти средствата, които получава човек завършил университет като Оксфорд или Кеймбридж. Дипломираните в един от двата университета успяват да заработят малко над 800 000 паунда. 
 
В основата на телевизионното риалити е да се намери истинската любов. Двойката победител получава 500 000 паунда, които може да си раздели. Парите и славата за участниците обаче идват след приключване на предаването. Рекламни постове в Инстаграм, участия в нощни клубове и последователи в социалните мрежи са главната предпоставка бившите участници да натрупат още повече пари. Автори на проучването коментират, че решението на британците да участват в риалитите е много добре осмислено. Още данни сочат, че колкото по-дълъг престои има даден участник в предаването, толкова по-голяма е крайната сума. Над 2 милиона паунда могат да спечелят тези, които са достатъчно популярни, за да останат през целия сезон.
 
Въпреки колосалните суми, които всеки един от кандидатите има възможност да спечели  наградата за спечелване на самото състезание е относително малка. 
 
В началото на лятото стана ясно, че желаещите да участват в телевизионната програма са в пъти повече от кандидатстващите във водещи световни университети. Въпреки финансовите облаги, авторите на проучването предупреждават всички желаещи да участват в риалитито – данните от анализа не включват вредите за репутацията на участниците, които могат да се изложат в национален ефир. Авторите препоръчват хората преди да изпратят кандидатурите си да обмислят добре плюсовете и минусите на евентуално участие в подобно риалити.