София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британската армия създаде звено за борба с кибертероризма

Шестата дивизия е формирана от редица офицери

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В британската армия се появи звено за противодействие на киберпрестъпленията, което ще повлияе на формирането на общественото мнение, ще отблъсне атаките в социалните мрежи и ще извърши превантивни действия, информира The Daily Telegraph.

Според командира на сухопътните войски на Обединеното кралство генерал-лейтенант Айвън Джоунс това звено, наречено Шеста дивизия, ще функционира „над и под праговите стойности на конвенционалния конфликт“, за да „противодейства на злонамерените руски действия и заплахи от технологично напреднали терористични групи като Ислямска държава.

"Трябва да развием наше асиметрично предимство и да се съсредоточим върху разузнаването и информацията и оперативните дейности, върху воденето на кибер война, електронните войни и нетрадиционните методи за водене на война", коментира генерал Джоунс, отбелязвайки, че "границите между конвенционалните и нетрадиционните методи на войната стават все по-размити. "

Шестата дивизия е формирана от редица офицери от редовната армия и резервисти. Повечето от специалистите, участващи в работата, преди са служили в други части на британската армия, но малък брой персонал е прехвърлен от структурите на Кралските военновъздушни сили и военноморските сили.