София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Британската консервативна партия избира нов лидер

Като фаворит се очертава Борис Джонсън

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Членовете на британската Консервативна партия ще гласуват кой да е приемникът на премиера Тереза Мей в седмицата, започваща от 22 юли, съобщи партийната централа.
В първия етап от надпреварата за нов премиер консервативните депутати подбират двама кандидати измежду участниците. След това членовете на партията в цялата страна гласуват за единия или другия от тези двама кандидати.
В изявление на Консервативната партия се съобщава, че първото гласуване на депутатите за избора на двамата "финалисти" ще се състои на 13 юни. Следващи турове са предвидени на 18, 19 и 20 юни.
Като фаворит за момента се очертава Борис Джонсън. Той бе лицето на официалната кампания за напускането на ЕС. Бившият кмет на Лондон подаде оставка като външен министър през юни миналата година в знак на протест срещу стратегията на Мей в преговорите за Брекзит.