София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британската Кралица Елизабет Втора отбелязва 65 години на трона

В чест на юбилея са изсечени монети с нумизматична стойност

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва 65 години на трона. Тя е първият британски монарх, който има възможността да отпразнува „сапфирен“ юбилей.

Церемонията по коронацията на Елизабет Втора се състояла на 2-ри юни 1953 година, фактически тя е станала кралица на 6-и февруари 1952 година, в денят на смъртта на баща си, крал Джордж Шести. Именно заради това тази дата не е особено радостна за кралицата, която много обичала своя баща.

В унисон с традицията, кръглата дата ще бъде ознаменувана от артилерийски салюти в „Грийн парк“ и кратки речи от Кралската артилерия. 89 коне ще преминат парка с шест оръдия от времето на Втората световна война, с след тях ще последва артилерийски салют в Лондон Тауър.

Не се очакват никакви други допълнителни празненства. Големите тържества се очакват след пет години, когато Кралицата ще отпразнува „платинен“ юбилей от управлението си.

Британският Кралски монетен двор в чест на 65-годишното управление на Елизабет Втора, ще пусне колекционерска монета.

На лицевата страна на монетата е изсечена от няколко различни вида метал. Стойността и се различава, в зависимост от образа на кралицата. Дизайнът на обратната страна на монетата е с различни деноминации.

Петфунтовите монети са най-евтините, които могат да бъдат закупени за 13 паунда. Те са украсени с цитати от знаменитата реч на Елизабет към народа, докато била принцеса: „Целият ми живот, без значение дълъг или кратък, ще бъде посветен в служба на вас“.

Най-скъпата монета с номинал 1000 стерлинга и ще се продава за 49 995 хиляди паунда. На обратната й страна, както и на монетите в обръщение от 10 и 500 паунда, са украсени с кралския герб. Дизайнът на тези монети e по идея на уелския епископ, художник и нумизмат Грегъри Камерън. Дизайнът на монетата е бил лично одобрен от Кралицата.