София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Британският парламент е разпуснат

До речта на кралицата на 14 октомври

пропускане
4 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Британският парламент беше разпуснат тази вечер до следващия понеделник преди речта на кралицата, с която ще бъде оповестена законодателната програма на правителството и ще започне новата парламентарна сесия.

Само преди две седмици Върховният съд на страната постанови, че предишният опит на правителството за разпускане на парламента е бил незаконен.

Председателят на съда лейди Хейл заяви, че с разпускането на парламента за пет седмици в такъв важен момент за страната в светлината на Брекзит Борис Джонсън е възпрял депутатите да изпълняват конституционните си функции без разумно основание за това. Сега случаят е по-различен, защото става дума за рутинно разпускане на парламента само за няколко дни преди речта на кралицата, насрочена за 14 октомври.

По-рано от Даунинг стрийт обявиха, че преговорите са пред провал, заради неотстъпчивостта на ЕС и че в телефонен разговор с премиера Борис Джонсън германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че сделка е невъзможна, ако Северна Ирландия не остане в митническия съюз.

От Брюксел отговориха, че продължават да се стремят към сделка и че има по-важни неща от „играта на обвинения“.