София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британският парламент одобри сделката за Брекзит

Законодателите подкрепиха с 330 срещу 231 гласа закон за напускане на ЕС

4 годиниПолитика 15 Боряна Райчева

Британските депутати одобриха днес законодателство, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС на 31 януари със сделка, като така ще бъде сложен край на три и половина годишната сага около условията на безпрецедентния развод.

Законодателите подкрепиха с 330 срещу 231 гласа закон за напускане на ЕС, който включва сделката за Брекзит, съгласувана с Брюксел миналата година.

Така премиерът Борис Джонсън може да обърне страницата от една от най-дълбоките политически кризи на Острова от десетилетия и да сложи край на опасенията от хаотичен Брекзит.

„Време е да приключваме с Брекзит“, коментира министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли след няколкочасов парламентарен дебат.

Текстът сега отива в горната камара и се очаква да стане закон идните седмици, което ще даде на Великобритания достатъчно време да напусне вЕС в края на месеца със сделка и да минимизира икономическите щети.

Сделката трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент, което се очаква да стане на 29 януари.

Лондон казва, че е готов да започне преговори за търговска сделка още на 1 февруари, но ЕС още не е готов с позицията си.