София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Сделката получи 202 гласа "за" и 432 "против"

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Британските депутати нанесоха съкрушително поражение на премиера Тереза Мей, като гласуваха с голямо мнозинство против споразумението за излизането на Обединеното кралство от ЕС, което тя сключи с Брюксел.

Общо 432 депутати гласуваха против, а 202 се обявиха в подкрепа на сделката на днешното гласуване в Камарата на общините - най-тежката загуба при парламентарно гласуване, която правителство е понасяло в съвременната британска история.

Редица депутати от нейната Консервативна партия - както привърженици на Брекзита, така и на членството в ЕС - обединиха сили, за да отхвърлят сделката.

С наближаването 29 март - датата, на която Обединеното кралство е предвидено да напусне ЕС, страната изпада в най-дълбоката политическа криза за последния половин век. Сега не е ясно как или дори кога тя ще излезе от европейския проект, към който се присъедини през 1973 година.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин поиска вот на недоверие на правителството на Тереза Мей, след като мнозинството от британските депутати отхвърлиха нейното споразумение. Гласуването по вота ще се състои в сряда.

Почти сигурно е, че вотът на недоверие няма да мине, тъй като партията на Северноирландските юнионисти обявиха, че ще подкрепят кабинета на Мей.

След това Тереза Мей ще проведе консултации с всички партии, така че да гарантира, че все още разчита на подкрепата на парламента.

А лидерите на Евросъюза изразиха съжаление от изхода на гласуването и призоваха британското правителство да изясни какви стъпки смята да предприеме оттук нататък. Тереза Мей има три дни, за да представи план Б за това как ще продължи да действа в ситуация,  в която споразумението е отхвърлено.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази съжаление за отхвърлянето на сделката за Брекзит от британския парламент. „Призовавам Великобритания да изясни намеренията си възможно найскоро. Времето почти изтече“, написа той в туитър.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни нарече резултата от гласуването лоша новина. Той подчерта, че 3,6 млн. европейски граждани във Великобритания и британците, живеещи в други държави в ЕС имат нужда от гаранции по отношение на бъдещето си. „Ние винаги ще заставаме зад тях“, написа Таяни в туитър.

„Ако сделка е невъзможна и никой не иска сделка, тогава кой в крайна сметка ще има куража да каже какво е единственото позитивно решение“, попита председателят на Европейски съвет Доналд Туск в туитър.

Тереза Мей обяви, че ЕС няма да предложи алтернативна сделка. "Вярвам, че имаме задължението да изпълняваме демократичното решение на британския народ", каза тя, предупреждавайки депутатите, че ЕС няма да предложи никаква "алтернативна сделка".

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че Великобритания ще бъде найголемият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. "Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "няма сделка". Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж, предаде БТА.

"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме", добави френският президент. В такъв случай, по думите му, "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката. "Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.