София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Британският парламент реши да не отлага Брекзит

От Брюксел са категорични, че няма да предоговарят сделката

пропускане
5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Британският парламент решиха снощи, че Брекзит няма да бъде отлаган. Датата за „развода“ на Лондон и Брюксел остава 29 март. С 327 гласа „против” и само 39 гласа „за” депутатите  одобриха две изменения на законопроекта за изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те поискаха от правителството да избегне Брекзит без сделка, а също така решиха да премахнат от текста на проектоспоразумението с Брюксел споменаването на „предпазна мярка“ - спорен защитен механизъм, който не трябва да позволява да се появи физическата граница между Северна Ирландия и Ирландия. Парламентът даде мандат на Тереза Мей да се върне в Брюксел и да преговаря по въпроса за ирландската граница.

Лидерите на Европейския съюз обаче отхвърлиха възможността за предоговаряне на сделката с Лондон.

Споразумението е най-добрата гаранция, че Обединеното кралство ще напусне Евросъюза в условията на ред, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е разговарял по телефона с държавните и правителствените ръководители на 27-те, за да потвърди общата позиция.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че сделката за Брекзит е „възможно най-добрата и не подлежи на предоговаряне”.

Въпреки победата на Мей вчера в Камарата на общините, британската лира реагира много болезнено на резултатите от гласуването, като показа силен спад.

След вота Мей побърза да заяви, че волята на Камарата на общините по въпроса за Брекзит не е достатъчна, за да бъде разгледан този сценарий. Това със сигурност е тревожен сигнал за пазара, като се има предвид, че през последните седмици лихвеният процент нараства само от очакванията депутатите да принудят Мей напълно да се откаже от твърдата версия на Брекзит, което предполага липса на сделка с ЕС.