София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Британският парламент заседава извънредно за Брекзит

Мей се среща с германския канцлер Ангела Меркел

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Британският парламент се събира днес за спешен дебат относно решението на британския премиер Тереза ​​Май да отложи за неопределено време гласуването на постигнатото споразумение за Брекзит. Това  съобщи председателят на Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство Джон Бъркоу, цитиран от ТАСС.

Инициатор на дебата беше лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин, който посочи, че "парламентарните решения се пренебрегват". Бъркоу, от своя страна, се съгласи, че "повдигнатият въпрос е уместен" и заслужава да бъде предмет на тричасов дебат.

Британският премиер Тереза ​​май обяви в понеделник, че отлага за неопределено време парламентарното гласуване на споразумението с Европейския съюз относно условията за оттегляне на страната от общността. В изказване в Камарата на общините на британския парламент тя призна, че първоначално планираната процедура за 11 декември няма да се състои, заради факта, че правителството няма шанс за успех. Причината за това е, че споразумението, постигнато с ЕС относно бъдещия статут на Северна Ирландия, не устройва  толкова много политически сили в Обединеното кралство.

Междувременно стана ясно, че британският премиер Тереза Мей ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъдят въпроси, свързани с Брекзит, пише ТАСС, позовавайки се на информация от канцеларията на Мей.

Тереза Мей също така ще обсъди „развода“ на Лондон с Брюксел със своя холандски колега Марк Рюте в Хага в опит да получи гаранции от европейските лидери, че така нареченият „бекстоп“ в Северна Ирландия /режим на подкрепа на престоя на региона в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар след настъпването на преходния период на Брекзит/ ще носи временен характер.