София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Британският посланик в Иран напусна Техеран

След като беше задържан заради участие в протест

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева


Британският посланик в Иран Робърт Макер напусна Техеран, съобщава Tasnim.
По-рано беше съобщено, че иранското правителство обмисля възможността да изгони Макер в съответствие с международните закони след участието му в протестите в Техеран.
Иранската агенция Tasnim по-рано съобщи, че Макер е задържан за известно време, но по-късно дипломатът беше освободен. Иранските медии съобщиха, че посланикът твърди, че е присъствал на съботните протести в Техеран и "участва в организирането, подбуждането и ръководството на някои радикални действия". Ставаше дума за акцията на стотици студенти в сградата на университета Амир Кабир в столицата на Иран, събрани в събота, за да почетат паметта на загиналите при катастрофата на украински самолет.
Самолет на Ukraine International Airlines катастрофира малко след излизането си от летището на Техеран рано в сряда сутринта. Загинаха всички 176 души на борда: 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан и девет членове на екипажа.
В събота иранските военни заявиха, че украинският „Боинг“ е бил свален случайно, виновен е човешкият фактор: самолетът е летял близо до военното съоръжение на Иран и е бил сбъркан с „вражеска цел“: за крилата ракета. В същото време Иран отбеляза, че очакват нападение от Съединените щати, поради което системите за противовъздушна отбрана на страната са поставени в готовност.