София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БРЮКСЕЛ НЕ ОДОБРИ НОВИТЕ РЕФОРМИ НА ГЪРЦИЯ

СЛЕД 3 ДНИ ПРЕГОВОРИ НЕ БЕШЕ ПОСТИГНАТО СЪГЛАСИЕ

9 годиниИкономика 10 Боряна Райчева

Брюксел не одобри новия пакет с реформи, който Гърция предложи. Международните кредитори не останаха доволни от представения пакет. Причината е липса на детайли в него. Поради тази причина Гърция може да остане без финансова помощ и ще й се наложи да посрещне задълженията си със собствени средства.
Гръцкото правителство представи новия пакет пред Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и  Европейската комисия (ЕК) този уикенд в Брюксел. Целта на преговорите е гръцкият кабинет да получи 7,2 млрд. Евро, които са останали от спасителната програмата, но са замразени докато страната изпълни обещанията си дадени, за да й се отпусне финансовата помощ.
Представеният списък с реформи обаче се е оказал ненадежден и неясен. Той е бил приет с неодобрение от Брюкселската група, която се е събрала, за да го обсъди. Предложенията на Гърция са свързани с генериране на приходи в размер на 3 млрд. евро до 2016 г. Но са липсвали предложения за промени в трудовото законодателство и в пенсионната система. А това са сферите, в които кредиторите настояват да бъдат въведени реформи, за да получи Атина финансова помощ. Предложените реформи са били за борба с укриването на данъци, повишаване на акциза за луксозни стоки, алкохол и тютюневи изделия, както и приходи от издаване на лицензи за радио- и телевизионна дейност.
През седмицата преговорите ще продължат. В сряда експерти на страните от еврозоната ще обсъдят реформите в конферентен разговор. Но среща за обсъждането на финансовата помощ за Гърция не се очаква преди средата на април. А страната няма време и средства, с които да изплати пенсиите и заплатите до 31 март. Парите на страната свършват тази седмица и финансите й ще са на нула най-късно до 9 април.