София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БРЮКСЕЛ РАЗКРИТИКУВА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА У НАС

ИМА СЕРИОЗНИ СЪМНЕНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТТА НА ИНСТИТУЦИЯТА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Брюксел сериозно разкритикува съдебната система у нас. Това стана ясно от поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, който беше представен в белгийската столица. Според него има сериозни системни нарушения, както и съмнения за независимостта на съдебната власт. ЕК представи и заключенията си от проверката на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и контрол. В доклада, касаещ съдебната система у нас, се открояват ясни препоръки за независима проверка на проклуратурата, както и независима оценка на дисциплинарната практика на настоящия Висш съдебен съвет. Очаквано в доклада влезе и скандалът станал известен като „Яневагейт“.

Комисията отчита, че ВСС и прокуратурата са се задействали едва след указан външен натиск, като преди да се заемат със съдържанието, касаещо търговия с влияние, са отделили оповече внимание на автентичността и занонността на записите. Именно заради този случай ЕК препоръчва независима проверка на прокуратурата и безпристрастно раследване на обвиненията в корупция по високите етажи на властта.
Междувременно докладът, изготвен за Румъния, се определя като положителен като и двете страни се надяват следващият доклад да бъде и последен.