София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел реже субсидиите за земеделие

Намаляват и парите за регионите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Еврокомисарят по бюджетната политика Гюнтер Йотингер обяви, че аграрните субсидии и финансирането за регионите ще бъдат орязани. В интервю за германската преса той заяви, че Европейският съюз трябва да е готов да съкрати с пет до десет процента парите за земеделие и за кохезионната политика.

Преговорите за следващата бюджетна рамка на Евросъюза до 2027 г. започват по време на Българското европредседателство.

По-рано осем източноевропейски страни – България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Румъния, Хърватия и Словения – на среща с Йотингер се съгласиха да увеличат своите вноски в бюджета на ЕС в опит именно да избегнат подобни съкращения.

Според сметките на Брюксел излизането на Великобритания от Съюза ще доведе до дупка в бюджета на ЕС, който е около 140 милиарда евро, от 13 милиарда евро, която трябва да бъде компенсирана или чрез намаляване на разходите, или чрез увеличаване на вноските на отделните страни.