Гледай
на живо

Брюксел с критика към България

Комисията призовава страната ни да спазва европейското законодателство

Брюксел с критика към България Законодателството в България не защитава правата на потребителите. Това е официалното становище на Е... thumbnail text

Законодателството в България не защитава правата на потребителите. Това е официалното становище на Европейската комисия. А процедурата за нарушението на страната ни вече е факт.

По думите на Стоил Алипиев, председател на НАЗП колективната защита на потребителя е под всякаква критика.
„На потребителския пазар има два основни проблема. Единият проблем са нелоялните търговски практики, които по наши данни минават 75% и вторият проблем са неравноправните клаузи“, споделя експертът.

ЕК посочва, че според действащото законодателство в България, потребителите не разполагат с ефективни средства за правна защита. Така лесно могат да се превърнат от клиенти, или абонати в длъжници.

„Ние прегледахме общите условия на банките. Има неравноправни клаузи.Там проблема е с предсрочната изискуемост. Има клаузи, които позволяват на банките да направят кредита предсрочно изискуем, ако си смените телефона, дори. И няма контрол върху това цялото нещо. Това не са само банките, а и ВИК дружествата, електроразпределителните дружества и всички монополисти“, каза още Стоил Алипиев.

Сега Правителството ни има по-малко от два месеца, за да изпрати удовлетворителен отговор към ЕК, или чрез законодателни промени да осигури подходяща защита на потребителите в България. В противен случай от Брюксел ще предприемат нова процедура за нарушение срещу страната ни.

От Брюксел съобщават, че срещу страната ни са започнали процедури за нарушения в общо 5 области.

С ежемесечния пакет от решения Европейската комисия предприема правни действия срещу държавите членки, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС.