София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел съкрати със 70 млн. евро помощта за Турция

Причината – неспазване върховенството на закона

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С голямо мнозинство Европарламентът гласува да намали финансовата помощ за Турция заради неспазване основните принципи на правовата държава. Така Анкара губи 70 милиона евро от Брюксел. Предложението бе одобрено във вторник от законодателната власт на Европейския съюз, като 544 депутати гласуваха "за",  28 бяха "против" и 74 "се въздържаха".

"Така наречените предприсъединителни фондове са предназначени да помогнат на Турция, тъй като тя работи, за да стане член на блока, но беше съкратена, тъй като условията за подобряване на върховенството на закона не бяха изпълнени", се казва в изявление на Европейския парламент.

Помощта трябваше да бъде изплатена при условие, че Турция прави подобрения по отношение на върховенството на закона, демокрацията, правата на човека и свободата на печата.

Европейската комисия заяви през април, че страната "се е отдалечила значително от Европейския съюз" в тези области.

"Парите ще се върнат в Европейския инструмент за съседство, фонд за политически, икономически и социални реформи в държави извън ЕС", се казва в изявлението на парламента.

Плащанията, обещани на Турция, за да помогнат на страната да бъде домакин на милиони сирийски бежанци, не са засегнати от решението във вторник.

Три милиона евро вече са били изплатени през юни, а ЕС е заделил още 3 милиона евро.

Евродепутатите взеха на мушка страните, които не гарантират върховенството на закона и погазват основните прнципи на Евросъюза. Преди дни гласуваха за санкциониране на Унгария и предупредиха Полша. Днес пък евродепутатите ще подложат на дискусия новата съдебна реформа в Румъния и назависимостта на съдебната власт - проблеми, излезли на дневен ред след масовите протести в Румъния през лятото.