София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел забранява дизеловите и бензиновите автомобили до 2030-2035 година

Решението е взето като част от усилията на града да почисти въздуха

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Властите на столицата на Белгия напълно ще забранят експлоатацията на дизелови и бензинови автомобили в града съответно до 2030 и 2035 г. Това съобщи местният телевизионен канал VRT с позоваване на представители на столичната администрация.

"Това решение беше взето като част от усилията на града за почистване на въздуха. Ползата за околната среда ще бъде 40% намаление на емисиите на въглероден двуокис в града до 2030 г. “, обясниха от администрацията.

Тази новина, според VRT, вече е приветствана от Greenpeace, международна екологична организация, която по-рано изиска от белгийските власти напълно да забранят използването на дизелови автомобили в страната до 2025 година.

В белгийската столица, както и във втория по големина град в страната Антверпен, от октомври 2018 г. е забранено шофирането на стари автомобили с дизелови двигатели. Става дума за автомобили по-стари от 20 години. Забранените превозни средства, влизащи в ограничени зони, се идентифицират от камерите за разпознаване на регистрационни номера.

Властите в Брюксел отдавна се опитват да се справят с високите нива на вредните емисии. Европейската комисия многократно критикува градската администрация за бездействие при решаването на този проблем. Миналото лято, по-специално, в Брюксел вече беше забранено шофирането на автомобили в центъра на града, в резултат на което тук се появи една от най-големите пешеходни зони в Европа. Освен това трафикът по много централни улици, които не се превърнаха в пешеходна зона, стана еднопосочен.

Като цяло „проблемът с автомобилите“ е един от проблемите на Белгия. Според рейтинга, който ежегодно се съставя от американската служба за контрол на трафика Inrix въз основа на данни, получени от GPS системи в автомобили, Белгия е на първо място сред страните от ЕС и Северна Америка по задръствания в трафика. Двата най-големи града - Брюксел и Антверпен, са обявени за най-натоварените в ЕС и Северна Америка. Средно автомобилистите в столицата на кралството прекарват 83 часа годишно в задръствания.