София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Броят на жертвите от Кемерово се увеличава

Потвърдена е гибелта на най-малко 37 души

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Потвърдена е гибелта на най-малко 37 души от мащабния пожар в мол в сибирския град Кемерово, съобщава ТАСС. Издирват се 64 души, сред тях 41 деца, а част от сградата вероятно ще се срути.

Намерените тела още не са идентифицирани. Четирима души са задържани и разпитани, включително арендаторът на помещението, в което се предполага, че е възникнал пожарът, както и управителят на компанията, обслужваща търговския център, съобщи говорителката на следствения комитет Светлана Петренко.

Помещенията в търговско-развлекателния център "Зимная вишня" в руския град са били облицовани с горима пластмаса, което е допринесло за смъртта на хората при пожара там. Според източник на ТАСС от спасителните служби облицовката и изолацията са отделили отровен дим, четири вдишвания от който са били достатъчни, за да се получи смъртоносно отравяне.

"Някъде в средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, идваща от фоайето, се раздаде вик "Пожар! Пожар!" Не прекъснаха прожекцията, така и не запалиха светлините в залата. Нямаше сигнализация. Тълпата се втурна през една тясна врата. Втори изход по някаква причина не бе отворен (а и имаше ли такъв?) А и второто крило на тази врата не бе отворено", разказва очевидка.


Друг посетител съобщи за отсъствието на сигнал за пожар и бездействието на персонала на центъра.

"Ако бе сработила пожарната тревога, никой нямаше да пострада, аз разбрах за пожара едва когато се обърнах на втория етаж и видях всичко в дим и едва тогава тръгнах да излизам, а тези, които бяха в сауната или в киното? Аз бях в зоомагазина, там дори охранителят не предупреди никого, добре че някой започна да крещи, иначе щеше да има още жертви", казва Андросов за телевизия РЕН ТВ.

Друг свидетел на трагедията е Дмитрий Хорошавцев, който в интервю за kp.ru отбелязва, че вратите на кинозалите, оказали се в епицентъра на пожара, са били блокирани и хората не са могли да се измъкнат.

"Хората разбиваха прозорците и скачаха. Никой не предупреди за пожара от администрацията, нямаше никакви сирени, въобще нищо. И дори аварийният изход на първия етаж се оказа затворен. И досега не мога да разбера как успяхме да се измъкнем от огнения капан", разказва той за преживяното.

Все още няма данни за причините за пожара. В разследването се включва специална група от Москва, информират руските медии.

Според една от версиите пожарът е започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут, обезопасен с дунапренови частици, които пламнали като барут.

Подготвя се обявяването на траур за жертвите, властите започват проверки в другите молове в региона. Трима души от собствениците и управляващия екип на търговския център са арестувани във връзка с пожара.