София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Броят на заразените с морбили се увеличава

Засегнатите в София са 700

пропускане
5 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

1134 случая на морбили са регистрирани у нас от февруари до 8 август тази година. Това заяви бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

По думите й епидемията от морбили продължава да се разпространява и то в летния сезон, което не е типично за заболяването. Данните сочат, че на седмица се регистрират около 20 нови случая.

„Засегнатите в София град и София област са към 700. Предимно са деца до 9-годишна възраст – 80%. Това означава, че тези деца на са ваксинирани. Факт е, че в България има епидемия от едно сериозно заболяване, което е ваксинопредотвратимо и аз бих искала да апелирам към всички да обърнат внимание на този проблем, защото това е истински проблем. България беше сертифицирана, че е ликвидирала това заболяване и сега отново такъв голям брой заболели показва, че има проблем с имунизациите у нас”, посочи проф. Кожухарова.