София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бронзовата къща се издига на мястото на Мавзолея

Символът на Европредседателството – готов едва за финала

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Бронзовата къща, превърнала се в ябълка на раздора между политическите сили в Столичния общински съвет, най-после вече е факт. Временната инсталация трябваше да бъде издигната още в началото на годината , като част от облика на София като домакин на европейските лидери и да остане до ноември, но след неколкократното забавяне най-после е готова едва броени дни преди края на Европредседателството.

Срокът, който последно лично премиерът Бойко Борисов постави за изграждането на инсталацията – 25 юни не беше спазен, но все пак конструкцията е финализирана 3 дни преди края на българското европредседателство, на което бе предвидена за символ.

Бронзовата къща е разположена на мястото на бившия мавзолей, изграждането й е по повод ротационното европредседателство, което тази година се пада на България и Австрия. Скулптурата е по проект на живеещия в Австрия български художник Пламен Деянов. По предложение на австрийското посолство Столичният общински съвет одобри поставянето й на мястото на мавзолея за една година през ноември миналата година – това се случи обаче след серия от обществени обсъждания и тежък дебат. "Бронзовата къща" е подарък за страната ни от Виена като символ на приемственост между двете държави начело на Европейския съюз. 

Междувременно в социалните мрежи беше разпространо видео, в което скулпторът разказва как е протекло осъществяването на проекта - с несъгласие от обществеността, но с политическа подкрепа. Във видеото от Виенска галерия артистът Пламен Деянов казва тежки думи за нивото на българската общественост – той бил огорчен, защото след презентацията му в Съюза на архитектите, на художниците в Художествата академия и други институции всички са били против изграждането на футуристичния проект.

Ангажимента по охраняването на скулптурата се поема от Столична Община.