София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Бронзовата къща“ заема мястото на Мавзолея

Тя ще бъде там временно – до декември 2018 година

6 годиниКултура 2 Боряна Райчева

На мястото на разрушения през 1999-та година мавзолей на Георги Димитров в София ще бъде издигната "Бронзовата къща". Това решиха на заседание общинските съветници в София след продължителен дебат и идеологически спорове.  

За решението гласуваха 44 съветници, 8 се въздържаха. Против нямаше нито един глас. Докладът на общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова от ГЕРБ и Стефан Марков и Прошко Прошков от ДБГ предлага разрешаване за поставяне на временна художествена инсталация на пл. "Княз Александър I".  Новата забележителност на София ще бъде временна - от януари до декември 2018 г. и като замисъл ще увенчае българското председателство на Съвета на Европа.

Конструкцията е подарък от Австрия по случай българското председателство на Съвета на ЕС.  Скулптурата е дело на българския художник Пламен Деянофф и според него "съдържа много български традиции в архитектурата". Това е най-мащабното му творение, което е представяно в много европейски музеи и галерии. „Бронзовата къща“ се състои от няколко хиляди ръчно изработени масивни бронзови елементи и се планира в нея да може да се влиза и да бъде използвано и вътрешното пространство.Тя тежи 70 тона и ще заеме около 50 квадратни метра.