София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Брутален“ протест на майките пред сградите на властта

Борисов поема проблема на семейство с дете инвалид

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Майките на деца с увреждания организират „брутален“ протест, недоволни от поправките в Закона за личната помощ. Брутален, защото майките искат най-после реално отношение към техните проблеми и конкретни решения. До момента, вече почти 2 месеца, майките протестираха мирно зад сградата на Народното събрание. Те направиха импровизиран палатков лагер и дежуряха там с децата си, за да напомнят постоянно на депутатите, че има деца, които се нуждаят спешно от помощта на държавата. Емблема на недоволството станаха черните тениски с надпис:“системата ни убива“. Днешният, този път ефективен протест, започва 17 часа пред сградата на Народното събрание и ще се пренесе към Министерски съвет.

По-рано този месец майките на деца с увреждания отказаха да участват в работната група заедно със социалния министър Бисер Петков, тъй като получиха проект на закон, в който не са включени техните предложения. В края на месец юни омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки внесоха в парламента законопроект за личната помощ, който изработиха съвместно. С него се предвижда 77000 души да получат лична помощ.

Днес майките отново се противопоставят на държавата. Днес отново се борят децата им да получат необходимите за тях грижи. Родителите са категорични, че дори да вали силен дъжд, дори камъни да падат, ще защитават нуждите на децата си до край. Призивът е всеки родител, които не може да доведе детето си на протеста, донесе една негова обувка и я постави пред входа на Министерски съвет, за да покаже на властта жертвите на системата.

Родителите изпратиха отворено писмо до премиера Борисов. Ето част от него:

……….От Ваши публични изяви разбираме, че имате намерение да се срещнете с нас и да обсъдите възможността за поемане на ангажимент по нашите искания за реформи, привеждащи законодателството в социалната сфера в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Същото така разбираме, че се опитвате да предрешите негативния изход от срещата и да предпоставите Вашата и на правителството невъзможност да се намери решение в рамките на текущия и бъдещи бюджети.

Нещо повече, твърдите, че за да решите проблемите на хората в неравностойно положение, Вие лично /никъде не казвате думата ние, правителството, Парламента/, трябва да вземете от други пера, да лишите други хора. Предполагаме, че в списъка на „другите“ ще включите задължително крайно нуждаещи, с идеята да се противопоставят едни социално слаби на други социално слаби. Няма да стане. Твърде елементарно е.

 Господин Борисов,

Не е наша работа да отговаряме на въпроса – Откъде?. Вие управлявате, ваше задължение е да решите уравнението на социалната справедливост, бедността и на човешките права. За това сте избран на този пост. Ако не можете да го решите ще се намерят други, които да го решат. Тогава не губете нашето и вашето време.

За да Ви бъдем от полза, без да имаме претенция за изчерпателност, Ви предлагаме списък от предложения за сфери, от които могат да се съберат достатъчно средства за да решите нашите проблеми както чрез политики, така и чрез бюджетни ресурси.

Първият и най-значим общ източник, от който можете да вземете недостигащия финансов ресурс е да решите общо проблемите на гранд корупцията, тази по-високите етажи на властта, която отнема както от бюджета, така и от общественото и лично богатство, всяка година, по оценка на авторитетни международни огранизации повече от 5 милиарда евро всяка година.

Ако не виждате проблема, значи сте вътре в него.

Проблемът на майките на деца с увреждания стигна и до Германия. „Дойче веле“ разказва, че правителството само симулира реформи в тази сфера. Изданието призовава Европейския съюз всяка цена да обърне внимание на исканията на българските майки на деца с увреждания. В статията се описва как държавата дава на децата само една инвалидна количка, а децата са отхвърлени от системата, защото за тях няма пригодени училища. Посочва се още, че България не е ратифицирала факултативния протокол към конвенцията на ООН за правата на детето.

Междувременно тази сутрин Емил Мавродиев - баща на дете инвалид направи нещо изключително необичайно в знак на протест към закона за личната помощ. Той остави сина си, който е с детска церебрална парализа, в приемната на Министерски съвет, с искане премиерът да положи необходимите грижи за него и то само за един ден. Момчето чака Борисов с оставени писмени указания от какви грижи и лекарства се нуждае всекидневно.

Премиерът е приел бащата и младежа. Среща в премиерския кабинет ще има отново утре в 9, на която ще дойде и омбудсманът Мая Манолова.

Часове преди старта на протеста , социалният министър призова майките да спрат с недоволството си, според него техните действия вече приличали на, цитирам „анархия“. Бисер Петков не пропусна да даде и поредните обещания – заяви, че се надява, от днес да се премине към интензивна подготовка за проектозакон, който да бъде внесен наесен.Както и обеща тройно увеличение на интеграционната добавка за хората с 3-та група инвалидност.